Economie

Raport internaţional evidenţiază creşterea traficului ilicit de ţigări în anul guvernării Filat

25 octombrie 2010 14:48
Vizualizări: 1141
0

În pofida declaraţiilor triumfaliste ale Premierului Moldovei, Vladimir Filat, vizavi de aprecierea internaţională a eforturile actualei guvernări în diminuarea contrabandei de ţigări, rapoarte internaţionale demonstrează creşterea considerabilă a acestui flagel anume în perioada de guvernare a liderului PLDM.

Potrivit studiului de cercetare al companiei internaţionale Novel Research, prezentat săptămâna trecută la Iași (România), cazurile de contrabandă cu ţigări provenite din Moldova pe piaţa românească au crescut considerabil anume pe parcursul unui an de guvernare a Premierului Filat. Astfel, în anul 2009 cota parte a ţigărilor de contrabandă produse în Moldova pe piaţa de tutun din România a ajuns la nivelul de 23,5 la sută, în comparaţie cu 2008, când acest indice era de 19,9 la sută.

Deşi Premierul Filat s-a lăudat public într-o emisiune televizată la postul tv “Moldova 1“ că autorităţile internaţionale au apreciat şi au lăudat “eforturile depuse“ de actuala guvernare în contracararea flagelului dat, doar în prima lună a anului curent contrabanda cu ţigări din Moldova a crescut brusc la hotarul moldo-român până la 31,9 la sută, ţinându-se la acest nivel până în luna septembrie curent, când a fost încheiat studiul.

Studiul a fost prezentat după ce premierul moldovean a declarat într-o apariție la postul public de televiziune că “una din acţiunile care a fost apreciată (de organizaţia mondială a vămilor – n.r.) este că noi am reuşit nu prin declaraţii ci prin muncă, prin acţiuni foarte concrete, să avem la frontieră un control mixt”. ”Ne dorim ca această porţiune de frontieră să prezinte siguranţă. Este hotarul Uniunii Europene“, a mai declarat Filat, lăudând eforturile depuse de Serviciul Vamal al Moldovei, condus de ruda sa, Tudor Baliţchi.

Filat chiar a și promis să acorde agenției OMEGA raportul la care se referea, însă toate serviciile subordonate dânsului au refuzat mai târziu solicitările repetate ale agenţiei OMEGA pentru a face cunoștință cu documentul promis public de premierul moldovean.

Potrivit mai multor observatori moldoveni, creşterea considerabilă a cazurilor de contrabandă cu ţigări din Moldova a fost atestată odată cu venirea lui Vladimir Filat în fruntea Guvernului. De menţionat că atât şeful Serviciului Grăniceri, cât şi directorul Serviciului Vamal al Moldovei, care este şi ruda lui Filat, au fost propuşi în această funcţie de către actualul Premier, în privinţa căruia procurorii români au intentat un dosar penal pe caz de contrabandă cu ţigări, încă la finele anilor ’90. Din aprilie 2009, șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, a fost numit în funcţia de administrator al companiei române “KAPITAL INVEST COMPANY” S.A., în care acţionarii majoritari sunt soţii Filat Vladimir şi Filat Nadejda (Sanda).

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool