Politică

Vladimir Voronin: Câtre anul 2015 învăţământul universitar în Moldova va fi gratuit

10 noiembrie 2010 17:21
Vizualizări: 946
0

PCRM s-a angajat să ajungă la învăţământ universitar de stat total gratuit către anul 2015. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, miercuri, 10 noiembrie, în cadrul unei întâlniri cu tinerii, care au venit din toate raioanele ţării.

“Nu putem sista imediat învăţământul pe bază de contract. Este un program treptat“, a declarat Voronin, explicând însă că spre anul 2013 deja va fi asigurat un proces de studii gratuit pentru specialităţi ca pedagogia, medicina generală, asistenţa socială, cultură şi artă, agricultură şi tehnologii informaţionale, iar către anul 2015 în ţară trebuie să fie asigurate studii superioare de stat total gratuite.

“Noi planificăm ca spre anul 2015 statul să plătească toate tipurile de studii din Republica Moldova. Trebuie să asigurăm gratuit profesii “, a declarat Voronin, exprimându-şi indignarea că doar într-un an de guvernare al actualei puteri, de exemplu, studiile la Universitatea de Medicină şi Farmaceutică au devenit din nou plătite. “Medicina de bază trebuie să se facă din contul statului, pentru că medicul trebuie să deservească întreaga populaţie, dar nu oamenii care au bani“, a accentuat preşedintele PCRM.

La întâlnirea cu Vladimir Voronin, care este liderul celui mai mare partidul din Moldova, au participat circa o mie de tineri din toate raioanele ţării. La întâlnirea cu liderul comuniştilor moldoveni au venit şi tineri din Găgăuzia şi regiunea transnistreană, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de tineret, a sindicatelor de tineret din diferite universităţi.

Asigurarea garanţiilor sociale pentru cadrele didactice, precum şi asigurarea învăţământului superior de stat gratuit sunt parte a Planului Naţional de Dezvoltare Umană, care este parte a platformei electorale a PCRM – “Moldova alege Victoria!“, elaborată pe trei direcţii prioritare: reconstrucţia socială, modernizarea economică şi unitatea civică.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool