Externe

Un contrabandist care aduce în România un camion de ţigări are un profit de jumătate de milion de euro

25 noiembrie 2010 12:09
Vizualizări: 1051
0

Un studiu realizat de o companie română pe piaţa locală demonstrează că un contrabandist, care aduce în România un camion de ţigări, câştigă o jumătate de milion de euro, scrie agenţia română Agerpres, citând surse din cadrul companiei JTI din România.

Potrivit studiului realizat de Novel Research, importurile din Moldova, Ucraina şi Serbia ocupă 77% din contrabanda din România, iar un pachet de ţigări din patru vândut pe piaţa română este contrafăcut.

Aceeaşi sursă arată că ţigările din Moldova “ocupă aproape jumătate de ţară, în special partea de Nord, Sud, Sud-Est şi Centru“. Astfel, Moldova este cel mai mare importator de ţigări de contrabandă în România, cota ţării noastre fiind de 31,4 la sută din piaţă în luna septembrie curent. Studiul mai arată că Ucraina deţine 24% din piaţa de contrabandă cu ţigări, Serbia 21,7%, Duty Free 10,9%, din origine neidentificată 7,3%, iar altele 1,7%.

Potrivit mai multor observatori, creşterea considerabilă a cazurilor de contrabandă cu ţigări din Moldova a fost atestată odată cu venirea lui Vladimir Filat în fruntea Guvernului. De menţionat că atât şeful Serviciului Grăniceri, Alexei Roibu, cât şi directorul Serviciului Vamal al Moldovei, Tudor Baliţchi, care este şi ruda lui Filat, au fost propuşi în această funcţie de către actualul Premier, Vladimir Filat, în privinţa căruia procurorii români au intentat un dosar penal pe caz de contrabandă cu ţigări, încă la finele anilor ’90.

De remarcat că în perioada aflării lui Vladimir Filat în funcţia de Premier, s-a înregistrat o creştere considerabilă a cazurilor de contrabandă cu ţigări din Moldova în România. Primul caz de rezonanţă a fost înregistrat pe data de 5 martie curent, când vameşii moldoveni au permis contrabandiştilor să aducă în România prin punctul vamal Leuşeni, o partidă cu ţigări de contrabandă, în valoare de peste un milion de dolari americani.

De asemenea, pe data de 10 noiembrie curent, vameşii moldoveni au reţinut un lot impunător de ţigări de contrabandă, care urmau să ajungă în România, dar care nu a fost dat publicităţii de către Serviciul Vamal. Este vorba despre un lot de 127 mii pachete de ţigări sigilate într-un camion al companiei Glas Company Prim este firma fiică a companiei Glas Container Company. Surse ale agenției OMEGA susțin că trecerea lotului respectiv de țigări de contrabandă a fost aranjată cu participarea conducerii Serviciului Vamal, el fiind reținut ”din greșeală”. Aceeași sursă a indicat că ascunderea de către Serviciul Vamal a acestui caz confirmă ipoteza de implicare a factorilor importanți din stat în contrabanda cu țigări

Cu o zi mai târziu, pe data de 11 noiembrie curent, autorităţile române au depistat un lot impunător de ţigări de contrabandă venite din Moldova, doar valoarea vamală al acestuia depăşind două milioane de dolari. Lotul de ţigări a fost depistat la 11 noiembrie la un depozit din oraşul Urziceni. În total, au fost reţinute 669875 pachete de ţigări de marcă "MT", "Plugarul", "Doina", "Ronson", "West", "LM", "Jin Ling", "R1", "Superkings" fără documente de însoţire, iar o parte din acestea aveau timbre de acciz din Moldova

De menţionat că din aprilie 2009, șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, a exercitat şi funcţia de administrator al companiei române “KAPITAL INVEST COMPANY” S.A., în care acţionarii majoritari sunt soţii Filat Vladimir şi Filat Nadejda (Sanda).

 

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
TOP 2010: MILIONARUL ANULUI - Premierul Filat înregistrează venituri spectaculoase după doar un an de guvernare
În baza de date a serviciilor speciale române persoana cu numele Filat Vladimir poartă pseudonimul KANT
Două grupări din coaliţia de guvernământ luptă pentru piaţa de contrabandă din Moldova
Serviciul Vamal ascunde un caz de rezonanţă de contrabandă cu ţigări
Ghelici: Nu există dubii că contrabanda de ţigări are loc sub protecţia autorităţilor Moldovei
Iurie Roşca: Protejarea de către conducerea vamală din Moldova în condiţiile de creştere a contrabandei este indicativă
O nouă captură record de țigări de contrabandă din Moldova. Filat tace… (VIDEO)
Raport internaţional evidenţiază creşterea traficului ilicit de ţigări în anul guvernării Filat
Experţi internaţionali combat afirmaţiile Premierului Filat cu privire la diminuarea contrabandei de ţigări
ȘOCANT: Țigările din Moldova sunt trecute peste Prut cu sacii sub ochii grănicerilor moldoveni
INVESTIGAȚIE JURNALISTICĂ: Noi detalii în cazul implicării diplomaților moldoveni în contrabanda cu țigări
Noi detalii în cazul de contrabandă cu ţigări de la Albiţa
UE nu va rămâne indiferentă faţă de participarea Moldovei într-un canal de contrabandă
ŞOCANT: Autorităţile moldoveneşti “nu au observat“ o partidă de ţigări de contrabandă în valoare de 7 mln Euro (Video)
În cel mai de rezonanţă caz de contrabandă cu ţigări au apărut morţi
ŞOCANT: Şeful vămii moldoveneşti confirmă că administrează afacerile familiei Filat
Iurie Roşca: Contrabandă de ţigări este un hobby a lui Filat
Captură record, la Albiţa: 700.000 de pachete de ţigări!
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool