Politică

“Cardinalul din umbră“ a lui Mihai Ghimpu este ofiţer activ al Serviciului de Informaţii Externe al României

25 noiembrie 2010 13:36
Vizualizări: 1117
0

Publicistul român, Eduard Ovidiu Ohanesean, scrie în cartea sa “Puterea din umbră“ că consilierul Preşedintelui Moldovei pe probleme de integrare europeană, Dan Dungaciu, este ofiţer activ al Serviciului de Informaţii Externe al României (SIE).

Autorul menţionează în cartea sa, care relatează despre rolul serviciilor speciale române în politică, atât în interiorul României cât şi peste hotarele ei, că Dan Dungaciu a fost “ofiţer de linie“ al serviciilor speciale române în Ambasada României în Moldova, încă de pe timpul când în funcţia de ambasador român la Chişinău era Filip Teodorescu (2004).

Dan Dungaciu este cunoscut în echipa lui Mihai Ghimpu drept “cardinalul din umbră“ şi autorul majorităţii discursurilor ţinute de şeful interimar al statului. De asemenea, Dungaciu este unul dintre conducătorii din umbră a staff-ului electoral al Partidului Liberal şi responsabil în aparatul Preşedintelui Ghimpu de relaţiile cu România. Una dintre priorităţile activităţii lui Dungaciu este promovarea ideii necesităţii aderării Moldovei la NATO. Este cunoscut faptul că anume la sugestia lui Dan Dungaciu, Mihai Ghimpu a făcut ultima sa adresarea către secretarul general al NATO cu privire la influenţarea Rusiei. De asemenea, Dan Dungaciu este organizatorul tuturor vizitelor lui Mihai Ghimpu în România şi a vizitelor oficiale ale reprezentanţilor României în Moldova.

Dan Dungaciu a devenit consilier prezidenţial “pe probleme de reintegrare europeană“ în luna iulie 2010, îndată ce Mihai Ghimpu i-a acordat de urgenţă cetăţenia Moldovei.

Anterior s-a anunţat că în aceeaşi carte autorul a prezentat copia Fișei personale din Serviciul Român de Informații (SRI), sub numărul 1899, a agentului KANT cu fotografia actualului premier al Moldovei, Vladimir Filat. În Fișă este indicat că agentul a fost recrutat în baza unor materiale compromițătoare. Datele, indicate în Fișa agentului SRI corespund întocmai cu datele personale din biografia oficială a prim-ministrului în exercițiu al Moldovei, Vladimir Filat.

Acum mai bine de un an, în ajunul campaniei electorale din 2009, cunoscutul jurnalist din Moldova, Dmitrii Ciubaşenco, care până nu demult a activat în calitate de corespondent al Agenţiei Reuters, a declarat că Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vladimir Filat, alături de Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, sunt formaţiuni dirijate din România. "Bucureştiul obţine în următorul Parlament doi jucători ai săi - fracţiunile PL (Mihai Ghimpu – n.n.) şi PLDM (Vladimir Filat – n.n.), ceea ce însemnă că va avea posibilitate să influenţeze asupra formării politicii interne şi externe a Republicii Moldova în perioada următoare", scria Dmitrii Ciubaşenco, la în luna ianuarie 2009.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool