REGIMUL A FALSIFICAT SCRUTINUL

Deputat: CEC protejează organizatorii votării multiple (Audio)

15 decembrie 2010 11:53
Vizualizări: 840
0

Potrivit deputatului în Parlament, Grigore Petrenco, Comisia Electorală Centrală “sabotând verificarea listelor electorale suplimentare“, de facto, “protejează organizatorii votării multiple“.

Petrenco a remarcat că de la reprezentanţii diferitor secţii de votare, parvin la PCRM multiple semnale privind “limitarea accesului sau interdicţia totală a accesului la listele suplimentate care au fost întocmite la aceste secţii de votare“.

“Noi am presupus că organele electorale şi Comisia Electorală Centrală vor face tot posibilul pentru a ascunde faptele votării multiple la secţiile de votare în cadrul alegerilor din 28 noiembrie. Este posibil să se ascundă doar dacă se interzice reprezentanţilor noştri accesul la listele suplimentare“, a declarat Petrenco, specificând că asemenea acţiuni au loc în pofida existenţei hotărârii Curţii Constituţionale, care a declarat despre necesitatea efectuării unui control al listelor suplimentare ale alegătorilor.

“Din câte observăm asemenea verificare şi controlul datelor nu are loc, nu se efectuează. Aceasta vorbeşte despre faptul că CEC pur şi simplu protejează organizatorii votării multiple“, a conchis deputatul, specificând că noi suntem martorii faptului că CEC “sabotează procesul de verificare a listelor suplimentare şi a celor de bază, fapt care reduce la zero ideea renumărării buletinelor de vot şi verificării listelor electorale“.

După alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, guvernarea asigurată de Alianţa pentru Integrare Europeană, a fost acuzată de falsificări masive fără precedent ale scrutinului. Mai mulți observatori au indicat asupra multiplelor încălcări ale procesului electoral, fiind aduse dovezi ale falsificării votului exprimat de cetățeni. Astfel, au fost deconspirate mai multe scheme de falsificare puse în aplicare de actualul regim, care au influenţat rezultatele alegerilor. Printre acestea se numără falsificarea premeditată a buletinelor de vot, pe care se vede alegerea evidentă a alegătorului; falsificarea protocoalelor birourilor electorale; un număr foarte mare de alegători, care au fost înscrişi în listele electorale suplimentare; scoaterea buletinelor de vot din secţia de votare; votul multiplu; cumpărarea alegătorilor; declararea nevalabilă a buletinelor valabile; organizarea studenţilor care au votat la mai multe secţii de votare, etc.

Ulterior, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus la Curtea Constituţională o sesizare în care a prezentat probe multiple ale încălcărilor admise în procesul electoral, cât şi în procesul de numărare a voturilor alegătorilor. La rândul său, Curtea Constituţională a dispus, la 10 decembrie, “renumărarea voturilor din alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie curent“ şi a indicat “Comisiei Electorale Centrale ca la renumărare voturilor să ţină cont de corespunderea numărului de voturi cu listele alegătorilor, listele de bază şi cele suplimentare“.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a declarat că instanţa supremă a luat această decizie, deoarece “probele prezentate de PCRM au fost, consideră Curtea Constituţională, destul de convingătoare“.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
REGIMUL A FALSIFICAT SCRUTINUL / recente
Facebook
REGIMUL A FALSIFICAT SCRUTINUL / Arhivă
<februarie 2020>
LMaMiJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool