Politică

Voronin: Atitudinea CEC faţă de decizia Curţii Constituţionale este una fără precedent

16 decembrie 2010 12:06
Vizualizări: 739
0

Potrivit preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, acţiunile CEC, care a interzis accesul reprezentanţilor PCRM la listele electorale pentru verificarea acestora şi, respectiv, nu a pus în aplicare hotărârea Curţii Constituţionale “trezeşte nedumerire“ din cauza că este una fără precedent.

“Trezeşte nedumerire o astfel de atitudine faţă de decizia Curţii Constituţionale. Este puţin spus nedumerire“, a declarat Voronin, amintind că pe toată perioada guvernării PCRM “nimeni nici nu s-a gândit că asta ar fi admisibil“ şi exprimându-şi regretul că nerespectarea deciziei CC a devenit un fenomen.

“Este fără precedent faptul că nu se îndeplineşte decizia Curţii Constituţionale. Mai mult ca atât se interpretează această decizie a Curţii Constituţionale“, a menţionat Voronin, adăugând că CC a adoptat o decizie clară şi bine definită, care este clară chiar şi pentru persoanele fără studii juridice.

În context, preşedintele PCRM s-a arătat convins de faptul că Curtea Constituţională trebuie să ceară explicaţii de la CEC privind neexecutarea hotărârii în măsură deplină. “Desigur, Curtea Constituţională trebuie să ducă acest proces la un bun sfârşit“, a conchis preşedintele PCRM, partidului care a fost iniţiatorul renumărării voturilor alegătorilor în legătură cu multiplele încălcări admise în procesul electoral al scrutinului parlamentar anticipat din 28 noiembrie curent.

Comisia Electorală Centrală a interzis verificarea listelor suplimentare din alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie curent, motivând că decizia Curţii Constituţionale prin care s-a dispus renumărarea voturilor nu prevede şi verificarea listelor suplimentare. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a accentuat că în partea motivată a deciziei CC nu se prevede caracterul obligatoriu al verificării listelor suplimentare.

Ulterior, preşedintele CC, Dumitru Pulbere, a declarat pentru agenţia BASA-press, că CEC nu a executat în deplină măsură hotărârea Curţii Constituţionale şi, că magistraţii urmează să ceară CEC explicaţii de rigoare. Dumitru Pulbere a precizat că la moment magistraţii nu se pot implica pentru a cere explicaţii CEC de ce nu se respectă decizia în totalitate, dar vor cere explicaţii în şedinţa de validare a rezultatelor alegerilor.  “Întrebarea aceasta trebuie adresată domnului Ciocan (secretarul CEC- n.r.). De ce la decizia CC se vorbeşte una, dar el explică alta. CC nu se amestecă acum în proces, noi am dat dispoziţie şi aşteptăm când vor fi prezentate documentele. Atunci, în şedinţa CC vom întreba de ce membrii CEC au procedat altfel şi nu conform deciziei CC. Acum nu pot să le acord această întrebare”, a subliniat preşedintele CC.

În acelaşi timp, preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a declarat pentru presă că decizia CC din 10 decembrie cu privire la renumărarea totală a voturilor exprimate la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie prevede explicit că, paralel cu procesul de numărare repetată a buletinelor de vot, urmează să se verifice şi listele electorale de bază şi cele suplimentare.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool