Politică

Una din consecinţele acţiunilor CEC poate fi nevalidarea mandatelor de deputat

16 decembrie 2010 13:32
Vizualizări: 938
0

Analistul politic, directorul Centrului de Strategii politice şi economice “Moldova europeană“, Victor Gurău, consideră că una din consecinţele acţiunilor conducerii Comisiei Electorale Centrale care nu a executat prevederile hotărârii Curţii Constituţionale privind contrapunerea listelor electorale suplimentare, “ar putea fi nevalidarea mandatelor de deputat“.

“Este posibilă nevalidarea mandatelor de deputat. Acest scenariu, posibil este dorit de unele partide din cadrul Alianţei pentru integrare Europeană pentru a trage din timp şi pentru a introduce în societate un sentiment de instabilitate profundă şi un sentiment de frică faţă de acţiunile actualului regim“, a declarat Gurău pentru agenţia OMEGA.

Totodată, potrivit analistului politic, Curtea Constituţională urmează să se expună pe marginea acţiunilor ilegale ale Comisiei Electorale Centrale. “Cred că Curtea Constituţională se va autosesiza în momentul primirii documentelor finale de la CEC şi va primi o decizie care va ţine să sancţioneze acţiunile Comisiei Electorale Centrale şi, totodată să ia măsurile necesare pentru înfăptuirea totuşi a verificărilor necesare prin contrapunerea listelor de bază şi cu cele suplimentare“, a specificat politologul.

Comisia Electorală Centrală a interzis verificarea listelor suplimentare din alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie curent, motivând că decizia Curţii Constituţionale prin care s-a dispus renumărarea voturilor nu prevede şi verificarea listelor suplimentare. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a accentuat că în partea motivată a deciziei CC nu se prevede caracterul obligatoriu al verificării listelor suplimentare.

În acelaşi timp, preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a declarat pentru presă că decizia CC din 10 decembrie cu privire la renumărarea totală a voturilor exprimate la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie prevede explicit că, paralel cu procesul de numărare repetată a buletinelor de vot, urmează să se verifice şi listele electorale de bază şi cele suplimentare. Dumitru Pulbere a msi precizat că magistraţii nu se pot implica în prezent pentru a cere explicaţii CEC de ce nu se respectă decizia în totalitate, dar vor cere explicaţii în şedinţa de validare a rezultatelor alegerilor. Totodată, Pulbere a spus că membrii CEC nu pot fi sancţionaţi, dar “urmează a fi scandal în ţară, că nu a fost executată decizia CC”.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool