Economie

Centrul Anticorupţia ia apărarea importatorilor de medicamente

27 decembrie 2010 10:57
Vizualizări: 1211
0

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei “a oferit farmacistilor un răgaz de până la 17 ianuarie pentru ajustarea preţurilor la medicamente conform Catalogului naţional“, în pofida indicaţiilor anterioare ale Premierului, Vladimir Filat, potrivit cărora din 1 ianuarie 2011 medicamentele se vor vinde în farmacii “la preţuri accesibile“.

Potrivit Centrului Anticorupţie, la această decizie s-a ajuns în cadrul unei întruniri dintre reprezentanţii CCCEC, ai ministerului Sănătăţii şi ai importatorilor de medicamente, unde ultimii “au fost informaţi despre preţurile pe care trebuie să le afişeze începând cu 1 ianuarie 2011 şi care trebuie să corespundă cu cele înregistrate în Catalogul naţional de preţuri“.

În context, Centrul Anticorupţie a recunoscut că este în cunoştinţă de cauză privind “stocurile enorme de produse“ ale importatorilor de medicamente făcute până în prezent pentru a le scoate în vânzare cu preţuri exagerate după data de 1 ianuarie 2011, aceştia fiind avertizaţi “asupra sancţiunilor care vor surveni în cazul neconformării“.

Astfel de avertismente au fost făcute atât de CCCEC, de ministerul Sănătăţii, cât şi de Prim-ministrul, Vladimir Filat, pe tot parcursul anului curent, instituţiile date făcând rapoarte de verificări şi modificări legislative pentru diminuarea preţurilor exagerate la medicamente. În pofida acestui fapt, în ultimul an s-a putut urmări o creştere considerabilă a preţurilor la medicamente. Doar dinamica din perioada lunilor mai – octombrie curent demonstrează creşteri considerabile pentru mai multe poziţii de produse farmaceutice solicitate. Astfel, cele mai solicitate medicamente s-au scumpit după cum urmează: pancreatin - zdorovie – 46%, netronidazol – 42,5 la sută, cefazolin – 42%, analgin  - circa 40 la sută, naftizin – 27%, declofinac injection – 21%, cărbunele activat – 10 la sută, etc.

Mai mult ca atât, investigaţiile agenţiei OMEGA au demonstrat că o parte considerabilă din piaţa medicamentelor în general, cât şi a medicamentelor compensate de stat este acaparată şi controlată de membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova, condus de actualul Prim-ministru, Vladimir Filat.

Astfel, vicepreşedintele PLDM, viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, făcând abuz de funcţia ocupată, a insistat asupra introducerii în lista medicamentelor compensate de stat a 43 de denumiri de medicamente, care sunt importate de companii conduse de membrii familiei sale.

Viceministrul Grama nu este singurul lider al PLDM care a acaparat o parte din piaţa medicamentelor. Presa de la Chişinău a scris în repetate rânduri că familia ministrului Hotineanu este cea care şi-a acaparat un segment important din piaţa medicamentelor, compania feciorului său fiind monopolistă în importarea medicamentelor necesare în tratamentul infertilităţii.

 

 

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool