Economie

CCCEC tergiversează dosarul cu medicamentele

27 decembrie 2010 11:36
Vizualizări: 1127
0

În pofida asigurărilor recente ale directorului Centrului Anticorupţie, Viorel Chetraru, precum că ancheta privind monopolizarea pieţei medicamentelor de către activiştii PLDM urmează să fie finalizată până la sfârşitul lunii curente, aceasta se tergiversează până în prezent.

Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Viorel Chetraru, a făcut promisiunile date, referindu-se la informaţiile publicate de agenţia OMEGA vizavi de cazul în care, potrivit unor surse din cadrul ministerului Sănătăţii, liderii partidului condus de Premierul în exerciţiu, Vladimir Filat, au acaparat segmentul medicamentelor compensate de stat.

“Am început un complex de măsuri pentru verificare nu doar a acestei informaţii“, a declarat Chetraru, specificând că colaboratorii Centrului “au iniţiat o procedură de verificare corespunzătoare“ şi că “această verificare va lua cel puţin, două săptămâni“, arătându-se convins că până la finele acestui an ancheta va fi finalizată. “Aceste persoane cu funcţii de răspundere vor fi sancţionate, dacă în acţiunile lor noi vom identifica componentele infracţiunii, atunci noi vom prezenta materialele procurorilor în vederea efectuării măsurilor corespunzătoare“, a subliniat Chetraru, specificând că “dacă componentele infracţiunii vor fi identificate, atunci împotriva acestor persoane vor fi intentate dosare penale pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu sau pentru neglijenţă în serviciu“.

Amintim că potrivit unor surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, care au solicitat anonimatul, viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, făcând abuz de funcţia ocupată, a insistat asupra introducerii în lista medicamentelor compensate de stat a 43 de denumiri de medicamente, care sunt importate de companii conduse de membrii familiei sale.

Astfel, în lista medicamentelor compensate din banii publici doar în anul curent au fost introduse 37 de denumiri de medicamente, care sunt produse de compania germană “Worwag Pharma“ Gmbh H&Co, filiala moldovenească fiind condusă de verişoara lui Grama, Ana Ţenti. De menţionat că până a veni în funcţia de viceministru al Sănătăţii, liberal – democratul Grama a activat în funcţia de director general al acestei companii timp de patru ani.

Mai mult ca atât, sursele citate au accentuat că în aceeaşi listă de medicamente compensate, la insistenţa lui Grama, care este şi preşedintele comisiei care decide asupra denumirilor de produse farmaceutice înscrise în această listă, au mai fost adăugate şase denumiri de medicamente ale companiei “Bosnalijek Fharmaceutical and Chemical Industry“ JSC, directorul filialei moldoveneşti a acesteia fiind chiar soţia lui Grama, Stela Grama.

Viceministrul Grama nu este singurul lider al PLDM care a acaparat o parte din piaţa medicamentelor. Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, care este membru PLDM şi care a fost adus în funcţie la insistenţa personală a lui Vladimir Filat, a dispus înregistrarea pe teritoriul Moldovei a medicamentelor noi, fără prezentarea testelor prevenite şi fără ca acestea să fie supuse controlului calităţii. Potrivit unui ordin al ministrului Hotineanu din data de 10 august curent, directorului general al Agenţiei Medicamentului i se indică să asigure autorizarea produselor medicamentoase de uz uman “cu efectuarea controlului calităţii ulterior selectiv“.

De asemenea, presa de la Chişinău a scris în repetate rânduri că familia ministrului Hotineanu este cea care şi-a acaparat un segment important din piaţa medicamentelor, compania feciorului său fiind monopolistă în importarea medicamentelor necesare în tratamentul infertilităţii.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool