Externe

TOP 2010: Teritoriul suveran al Moldovei riscă să se micşoreze în favoarea Ucrainei după înţelegerile secrete ale lui Filat (VIDEO)

9 ianuarie 2011 10:27
Vizualizări: 1412
0

Cu consimţământul Guvernului condus de Vladimir Filat, Ucraina a început la 15 noiembrie 2010, în mod unilateral, să modifice sectorul de frontieră moldo-ucraineană demarcat anterior în apropierea satului Palanca.

În seara zilei de 15 noiembrie, partea ucraineană a demontat pilonii săi de frontieră de la kilometrul 52 al autostrăzii Odesa – Reni. De remarcat că în aceste locuri au fost demontaţi nu doar pilonii de frontieră ucraineni, ci şi stâlpii intermediari de demarcare.

Pilonii demontaţi au fost instalaţi anterior conform înţelegerilor interstatale privind delimitarea şi demarcarea frontierei, în prezenţa membrilor comisiei speciale mixte moldo-ucrainene.

Atât ministerul Afacerilor Externe, cât şi Serviciul Grăniceri din Republica Moldova, refuză să comenteze acţiunile unilaterale ale autorităţilor Ucrainei. Totodată, Premierul Vladimir Filat, a declarat la 16 noiembrie, că el cunoaşte ceea ce se întâmplă în apropierea satului Palanca, refuzând să ofere explicaţii privind cauzele incidentului la frontiera moldo-ucraineană.

MAE al Ucrainei a confirmat că demontarea unilaterală a semnelor de frontieră în apropierea satului Palanca a fost efectuată de Ucraina în legătură cu decizia de a avansa linia de frontieră de stat cu peste 100 metri în interiorul teritoriului moldovenesc. Această decizie, potrivit declaraţiilor oficiale ale Ucrainei, a fost adoptată cu consimţământul părţii moldave.

Anterior, autorităţile Moldovei, în persoana Premierului Filat, a ministrului Afacerilor Externe, Iurie Leancă, precum şi a adjunctului dânsului, reprezentantului PDM, Andrei Popov, au dat asigurări în repetate rânduri că una dintre reuşitele actualei guvernări este “relaţiile exclusiv de bune cu vecinii“ şi “un progres fără precedent în demarcarea hotarului moldo-ucrainean“.

Experţii independenţi consideră că acţiunile părţii ucrainene privind demontarea unilaterală a pilonilor de frontieră şi bornelor de demarcare intermediare, au fost determinate la 1 februarie 2010 la Kiev, în cadrul înţelegerilor secrete dintre Premierul moldovean, Vladimir Filat şi Premierul ucrainean pe atunci, Iulia Timoşenco. În cadrul întrevederii respective, Filat a promis omologului ucrainean să ofere actul de transmitere în proprietatea Ucrainei a teritoriilor de sub şoseaua care trece pe teritoriul moldovenesc lângă Palanca.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool