Politică

TOP 2010: Guvernarea liberal-democrată a dat “undă verde“ organizaţiilor extremiste

13 ianuarie 2011 10:40
Vizualizări: 1208
0

Pe parcursul anului de guvernare al partidelor radicale de dreapta, în Moldova s-au desfăşurat mai multe acţiuni ale organizaţiei extremiste “Noua Dreapta“, interzisă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, pe data de 31 august 2010, organizaţia extremistă “Noua Dreaptă“, interzisă pe teritoriul Moldovei, a organizat nestingherit manifestaţii şi marşuri în plin centrul Chişinăului. Un grup impunător de membri ai organizaţiei legionare au mers de 31 august într-un marş până în Piaţa Marii Adunări Naţionale, purtând un număr impunător de drapele româneşti. Participanţii au scandat “Unire!“, declarând că în Moldova există partide care vor aduce unirea celor două state.

Potrivit organizatorilor manifestaţiei, “unirea celor două maluri ale Prutului nu este un vis, ci este un proiect realizabil“.

În pofida faptului că reprezentanţii de la “Noua Dreapta“ au defilat şi drapele ale organizaţiei interzise pe teritoriul ţării noastre, manifestarea legionarilor nu a fost interzisă de nimeni. Astfel, ministrul Afacerilor Interne, înaintat în funcţie de PLDM, Victor Catan, declara atunci că acţiunea organizaţiei extremiste “Noua Dreaptă“, este una legală şi care nu contravine Constituţiei. În acelaşi timp, ministrul de interne a anunţat că angajaţii organelor de drept “întreprind toate măsurile pentru a asigura acces liber la aceste manifestări“, accentuând că “la ele au venit care şi cum au dorit şi nu au fost înregistrate careva drapele sau formaţiuni interzise“.

În consecinţă, urmaşii extremistului Corneliu Zelea Codreanu, care a fost fondatorul organizaţiei româneşti teroriste fasciste “Garda de Fier“ şi-au declarat deschis poziţiile unioniste fără a fi împiedicaţi de reprezentanţii ministerului de Interne, condus de reprezentantul PLDM, Victor Catan.

Marşul din 31 august a fost urmat la 1 decembrie 2010, de Ziua naţională a României de acţiuni de amploare ale legionarilor, când aceleași persoane au organizat nestingherit manifestaţii şi marşuri în plin centrul Chişinăului.
 
Anterior, liderul formaţiunii liberal-democrate, Premierul moldovean, Vladimir Filat, a participat la o manifestare alături de membrii acestei organizaţii, apreciate de Ministerul Justiției ca promotoare a principiilor mișcării legionare. Astfel, la 29 mai 2010, atât Premierul Vladimir Filat, cât și președintele fracțiunii PLDM în Parlamentul de legislatura trecută, au participat la sfințirea Capelei ”Sf. Arhanghel Mihal”, ctitorite de Asociația ”Noua Dreapta” în cimitirul ostașilor români de la Călărași.

Acţiunile “Noii Drepte“ pe teritoriul Moldovei au loc în pofida faptului că Ministerul Justiţiei a respins cererea de înregistrare a statutului asociaţiei obşteşti “Noua Dreaptă“.  În context, ministerul Justiţiei a anunţat că “un aspect aparte care a trezit îngrijorarea Ministerului Justiţiei îl constituie informaţiile apărute în presă din care rezultă afilierea unuia din fondatorii asociaţiei menţionate la doctrina Mişcării „Noua Dreaptă” din România, care promovează un mesaj extremist şi xenofob, susţinând principiile mişcării legionare“.

Deşi a refuzat înregistrarea organizaţiei “Noua Dreaptă“ din cauza că aceasta este una care susţine principiile mişcării legionare, ceva mai devreme, pe data de 12 noiembrie 2009, Ministerul Justiţiei a înregistrat  Mişcarea Naţional Creştină, activiştii căreia se identifică drept legionari. Această mişcare are aceleaşi simboluri şi idei ca şi Noua Dreapta, iar, potrivit unui comunicat al Mişcării Naţional Creştine, la 28 februarie 2010, în cadrul unei conferinţe cu participarea delegaţiei din România în frunte cu şeful organizaţiei Noua Dreapta, Tudor Ionescu, a fost luată decizia “ca filiala Noii Drepte - Basarabia să se unească cu Mişcarea Naţional Creştină, formând o singură forţă naţionalistă în Basarabia“.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool