Politică

TOP 2010: TRĂDAREA ANULUI - Graţie eforturilor lui Filat, Moldova pierde definitiv dreptul de proprietate asupra unei părţi a Centralei de la Novodnestrovsk

11 ianuarie 2011 11:58
Vizualizări: 1197
0

Guvernul Ucrainei a dispus pe 10 noiembrie 2010, iniţierea procedurii de ratificare a înţelegerilor secrete dintre Vladimir Filat şi Iulia Timoşenco de la 1 februarie 2010.

În particular, Cabinetul de miniştri al Ucrainei, prin dispoziţia sa cu nr. 20890r, a înaintat Radei Supreme pentru ratificare Protocolul privind operarea modificărilor în Acordul cu Guvernul Moldovei privind reglementarea relaţiilor de proprietate, care a fost semnat de Filat cu Iulia Timoşenco, pe data de 1 februarie 2010 la Kiev, în condiţii secrete şi lipsă de transparenţă.

În momentul semnării acestei înţelegeri, Guvernul Moldovei nu a prezentat oficial publicului rezultatele tratativelor cu Iulia Timoşenco, care au avut loc cu doar o săptămână înainte de schimbarea puterii în Ucraina, limitându-se la doar nişte declaraţii succinte ale Premierului Filat la revenirea din Kiev.

La 11 februarie 2010, ministrul Afacerilor Externe de atunci al Ucrainei, Piotr Poroşenco, a declarat că în timpul vizitei la Kiev de la 1 februarie curent, Moldova a renunţat la înţelegerea soluţionării la pachet a problemelor dintre Ucraina şi Moldova.

Protocolul semnat de Vladimir Filat la Kiev confirmă dreptul de proprietate al Ucrainei asupra staţiei hidro-electrice de la Novodnestrovsk, care se află, inclusiv, pe teritoriul Moldovei (în apropierea satului Naslavcea). Astfel, Vladimir Filat a recunoscut şi dreptul de proprietate al Ucrainei asupra staţiei electrice de hidro-acumulare de la Novodnestrovsk, până la finalizarea demarcării hotarelor între Moldova şi Ucraina pe acest segment de graniţă.

În rezultatul semnării de către Filat a acestui protocol secret, Moldova pierde circa 20 ha de teritoriu suveran.

Problema hidrocentralei de la Novodnestrovsc este, pe parcursul mai multor ani, obiectul negocierilor dintre Moldova şi Ucraina. Staţia care activează în partea de sus a Nistrului ocupă 17,35 ha de teren moldovenesc. Anterior, Moldova a propus Ucrainei să participe împreună la construirea staţiei, lucrările fiind începute în anul 1984. Capacitatea de proiectare a centralei în regim de turbină este de 2268 mWt, iar în regim de pompă – 2947 mWt.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool