Economie

TOP 2010: Preţurile la medicamente au crescut exagerat în perioada guvernării liberal - democrate

13 ianuarie 2011 12:39
Vizualizări: 939
0

Premierul moldovean, Vladimir Filat, a promis pe tot parcursul anului 2010 micşorarea considerabilă a preţurilor la medicamente.

Guvernanţii susţin că au reuşit în această perioadă de timp micşorarea preţurilor la medicamente cu circa 3 la sută în farmacii, ascunzând faptul că această diminuare este valabilă doar pentru un număr limitat de medicamente.

Declaraţiile guvernanţilor, însă, vin în contradicţie cu situaţia reală de pe piaţa produselor medicamentoase. Dinamica preţurilor la medicamentele vândute în farmacii pentru perioada mai – octombrie curent demonstrează creşteri considerabile pentru mai multe poziţii de produse farmaceutice solicitate.

Astfel, cele mai solicitate medicamente s-au scumpit după cum urmează: pancreatin - zdorovie – 46%, netronidazol – 42,5 la sută, cefazolin – 42%, analgin  - circa 40 la sută, naftizin – 27%, declofinac injection – 21%, cărbunele activat – 10 la sută, etc.

Deşi membrii Guvernului Filat vorbeau încă din primăvară despre un oarecare mecanism nou de formare a preţurilor la medicamente, prin care se va reuşi micşorarea acestora, noua formulă nu a fost pusă în aplicare pe parcursul anului 2010. Mai mult ca atât, nu au fost create nici premize pentru punerea în aplicare a noului mecanism.

De asemenea, nu au fost finalizate licitaţiile de achiziţie centralizată a medicamentelor pentru necesităţile instituţiilor medico-sanitare publice pentru anul 2011. Această întârziere poate repeta situaţia din 2010, când în primul trimestru al anului toate spitalele din republică au dus lipsă de medicamente.

Potrivit mai multor observatori, reducerea accesului bolnavilor la medicamente, prin majorarea preţurilor acestora, precum şi din cauza mai multor aspecte de administrare neprofesionistă a sistemului de sănătate, printre care politizarea sistemului şi numirea în funcţii de conducere a persoanelor incompetente, a dus la creşterea mortalităţii pe ţară cu 8 la sută în primele nouă luni 2010, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Despre creşterea considerabilă a preţurilor la medicamente s-a anunţat încă în luna martie a anului trecut. Atunci, deputatul în Parlament, Oxana Domenti, şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de creşterea considerabilă a preţurilor la cele mai vândute medicamente din ţară în comparaţie cu anul trecut. Deja în februarie 2010 în raport cu februarie 2009 la cele mai importante 80 de poziţii de  medicamente cu cel mai mare volum de vânzări au fost constatate creşteri esenţiale de preţuri - 80%, 70% 60%. Spre exemplu, cinarizina s-a scumpit atunci cu 80%, bisokodil şi panangin - cu 70%, noshpa - cu 65%, naftizin - cu 45%,  cărbunele activant s-a scumpit  cu 36,2% validol - cu 37,2%, etc.

Abia peste două luni, în luna mai, Premierul Vladimir Filat a dat indicaţii Centrului Anticorupţie de comun acord cu Ministerul Sănătăţii să întreprindă măsuri pentru micşorarea preţurilor, care până în prezent nu s-au soldat cu succes.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
La aceeaşi temă
 
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool