Politică

TOP 2010: INVESTIGAŢIA ANULUI – Investigaţia agenţiei OMEGA demonstrează caracterul premeditat al inundării satelor din lunca Prutului

14 ianuarie 2011 10:05
Vizualizări: 1411
0

Ruptura de la digul de protecţie din satul Nemţeni a fost una artificială, provocând   inundaţii de amploare în vara anului 2010, când au fost inundate circa 4 mii de hectare de teritoriu, iar 1293 de familii au rămas fără acoperiş deasupra capului. Aceste date au fost stabilite în cadrul investigaţiei jurnalistice efectuate de agenţia OMEGA, fiind expuse în documentarul “Trădaţi de vii“.

În cadrul investigaţiei jurnalistice sinistraţii din satele Cotul Morii şi Nemţeni, unde în noaptea spre 7 iulie 2010 “a cedat“ digul de pe Prut, s-au arătat convinşi că ruptura barajului a avut loc intenţionat, iar zona respectivă a fost inundată cu scopul salvării oraşului Galaţi din România. Aceleaşi surse au menţionat că doar cu câteva zile înainte de inundaţii terenurile ulterior inundate au fost survolate de un elicopter venit din România.

În documentarul de investigaţie, se mai specifică că în locul “cedării digului“ s-a format un crater de 8 metri, care nu putea să apară din cauza surpării pământului.  “Suspiciunile oamenilor, care au suferit de pe urma inundaţiilor, au fost practic confirmaţi de directorul Agenţiei naţionale “Apele Moldovei“, Ion Lupu, care a comunicat că a avut loc “o ruptură artificială în satul Nemţeni care a şi produs această inundaţie“, se spune în filmul de investigaţie.

După prezentarea documentarului “Trădaţi de vii“, presa controlată de putere a declanşat o campanie de dezinformare şi manipulare a opiniei publice în legătură cu faptul că ar fi fost denaturat sensul investigaţiei jurnalistice, iar faţă de locuitorii din zona sinistrată s-au aplicat măsuri de intimidare fără precedent.

În acest context, autorii filmului au chemat autorităţile Moldovei la o discuţie deschisă vizavi de investigarea cauzelor inundaţiilor din vara 2010 în lunca Prutului, propunând companiei publice “TELERADIO - MOLDOVA“ să transmită aceste discuţii. Însă, invitaţia înaintată în repetate rânduri reprezentanţilor puterii, a fost ignorată, iar în adresa autorilor documentarului de investigaţii au venit ameninţări din partea guvernării, reprezentaţii căreia au început să insiste asupra iniţierii urmăririi penale a jurnaliştilor.

La rândul său, directorul agenţiei OMEGA, Alexandr Petkov, co-autorul filmului “Trădaţi de vii“, ce investighează inundarea a mii de case din lunca Prutului, s-a arătat convins că în pofida faptului că guvernanţii liberal-democraţi se opun, în Moldova va avea loc procesul de judecată a celor ce se fac vinovaţi de organizarea inundaţiilor în lunca Prutului. “Sunt convins că mai devreme sau mai târziu în Moldova va avea loc judecata asupra organizatorilor acelei tragedii de oroare, iar banca acuzaţilor va fi una foarte lungă. De asemenea, sunt convins că societatea moldovenească nu va lăsa nepedepsite şi acţiunile funcţionarilor, care au dus la victime omeneşti, care au prăbuşit soarta a mii de oameni şi au provocat prejudicii de sute de milioane economiei ţării“, a declarat Petkov.

În rezultatul inundaţiilor din lunca Prutului, au decedat două persoane, au fost inundate 3800 hectare de teren, fără case au rămas 1293 de familii, peste 3100 de persoane au fost evacuate, dintre care 614 copii. Pagubele provocate de inundaţii au depăşit 993 mln lei. În pofida tragediei, până în prezent autorităţile nu au iniţiat nici o anchetă pe cazul inundaţiilor din vara anului 2010.

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool