Externe

ŞOCANT: Autorităţile moldoveneşti “nu au observat“ o partidă de ţigări de contrabandă în valoare de 7 mln Euro (Video)

8 iunie 2010 10:08
Vizualizări: 1594
0

Vama bulgară a reţinut cel mai mare lot de ţigări de contrabandă din istoria activităţii sale, acesta numărând 35 mln de bucăţi. Marfa de contrabandă a fost reţinută în portul maritim Varna.

Potrivit ITAR-TASS, vicepremierul şi ministrul bulgar al finanţelor, Simeon Diankov, a anunţat presa că vameşii din Bulgaria şi ai altor ţări europene timp de trei săptămâni au urmărit nava “Kapitan Kovalenko“, care avea cursa Moldova – Egipt, până când aceasta nu a fost reţinută în apele teritoriale ale Bulgariei.

În urma verificărilor, pe navă au fost depistate 3500 containere cu ţigări chineze “Jin Ling“, ambalajul cărora aminteşte marca populară “Camel“.

Ministrul a menţionat că odată ajunse pe piaţa bulgară, doar din neachitarea accizelor economia bulgară avea de pierdut peste 12 mln euro. Estimările făcute de autorităţile Bulgare arată că preţul de piaţă al ţigărilor de contrabandă este de circa 7 mln euro.

Şeful secţiei operaţiuni de urmărire din cadrul vamei bulgare, Svetlan Savov, a anunţat pentru publicaţia bulgară Dnevnik.bg, că “potrivit expertizei încărcăturii reţinute, ţigările care se aflau la bord erau produse în Moldova“.

Nici Guvernul, nici Serviciul Vamal al Moldovei nu a anunţat încă nimic despre cum a fost posibilă producerea, încărcarea şi transportarea neobservată a unui lot de proporţii cu ţigări de contrabandă.

Anterior a mai fost înregistrat un alt caz de rezonanţă cu contrabandă de ţigări din Moldova. Un tir cu ţigări, în valoare de peste un milion de dolari americani, a fost reţinut în vama Albiţa, pe data de 5 martie curent. Acesta avea indicat pe documentele de parcurs livrare de ţevi din Ucraina, tranzit prin Moldova şi România, cu destinaţia Turcia. Cazul până în prezent nu a fost descoperit. Serviciul Vamal din Moldova, condus de Tudor Baliţchi, până în prezent nu a putut explica cum a fost posibilă transportarea unui astfel de lot de contrabandă, în condiţiile în care încă de la începutul anului 2010 se efectuează controlul nedistructiv al tuturor mijloacelor de transport care traversează frontiera vamală, utilizând scanerele mobile cu sisteme de raze “X-ray“.

Tudor Baliţchi a fost desemnat în funcţie de către premierul Vladimir Filat, care, potrivit presei române, la sfârşitul anilor `90 a fost implicat în importul de ţigări din Moldova, intrând în atenţia Fiscului şi a procurorilor români pentru că piaţa românească fusese invadată cu tutun de contrabandă.

Potrivit unor date oficiale, publicate de ”Monitorul Oficial al României”, Balițchi a exercitat până nu demul şi funcţia de administrator al companiei române “KAPITAL INVEST COMPANY” S.A., în care acţionarii majoritari sunt soţii Filat Vladimir şi Filat Nadejda (Sanda).

video: novinitepro.bg

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
TOP 2010: MILIONARUL ANULUI - Premierul Filat înregistrează venituri spectaculoase după doar un an de guvernare
Filat laudă activitatea Serviciului Vamal în pofida atestărilor negative ale instituţiilor internaţionale
Vameşii lui Baliţchi păstrează banii la ciorap
Un contrabandist care aduce în România un camion de ţigări are un profit de jumătate de milion de euro
Experţi internaţionali combat afirmaţiile Premierului Filat cu privire la diminuarea contrabandei de ţigări
Experţii internaţionali susţin că Moldova a devenit lider la capitolul contrabandă cu tigări
Serafim Urechean: Problema tutunului din Moldova a ajuns la nivelul problemei drogurilor în Columbia
Acțiunile contrabandiștilor cu țigări infirmă declarațiile triumfaliste ale premierului Filat (VIDEO)
Poliția română întreprinde acțiuni fără precedent de combatere a contrabandei cu țigări din Moldova
Filat mai rămâne în atenția procurorilor din România
ȘOCANT: Țigările din Moldova sunt trecute peste Prut cu sacii sub ochii grănicerilor moldoveni
Procuratura anunţă că a remis în judecată cel mai răsunător caz de contrabandă cu ţigări
Ministrul de externe confirmă îngrijorarea Uniunii Europene față de creșterea nivelului de contrabandă cu țigări din Moldova (Audio)
Ministerul de Externe confirmă abia peste patru zile că doi diplomaţi moldoveni au fost reţinuţi la Albiţa pentru contrabandă de ţigări (Audio)
Diplomat moldovean este învinuit de implicare în trafic ilicit de ţigări
Vameşii moldoveni sunt suspectaţi de implicare în dispariţia unui lot de ţigări de contrabandă
Şeful vămii din Moldova susţine că nivelul contrabandei cu ţigări creşte din cauza majorării volumului de producere a tutunului
MAI insistă că în cazul ţigărilor reţinute în Bulgaria este vorba despre furt intelectual
Poliţia a depistat încă un lot de ţigări contrafăcute
Centrul Anticorupţie infirmă participarea sa la verificarea vamală a lotului de ţigări arestate în Bulgaria
Iurie Roşca: Lipsa unei reacţii dure din partea autorităţilor în cazul ţigărilor arestate în Bulgaria, va confirma implicarea lor în scheme criminale
Autorităţile moldovene insistă că lotul de ţigări arestat în Varna a fost unul perfect legal
ŞOCANT: Şeful vămii moldoveneşti confirmă că administrează afacerile familiei Filat
 
Загрузка...
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool