Investigaţie

INVESTIGAȚIE JURNALISTICĂ: Noi detalii în cazul implicării diplomaților moldoveni în contrabanda cu țigări

20 august 2010 12:22
Vizualizări: 1392
0

Reținerea de către autoritățile române a doi diplomați moldoveni, care au încercat să introducă, prin contrabandă, în România două loturi importante de țigări a scos la iveală o filieră organizată, care activează sub imunitatea diplomatică.

Potrivit unei surse din Guvernul Moldovei, implicarea în această filieră a șoferului Ambasadorului Moldovei la București a fost ”deloc întâmplătoare”. ”Se cunoaște că a doua persoană în Ambasada noastră la București este Mariana Braduțan, soția actualului șef al Serviciului Vamal. La fel, se mai cunoaște, că ei sunt cumetri cu premierul Filat”, a declarat sursa, care a preferat să-și păstreze anonimatul. ”Evident, că diplomații nu puteau să se pornească cu 15 mii de pachete de țigări peste hotar fără protecția Serviciului Vamal, condus de ruda premierului. Cred ca mai rămâne de clarificat rolul Adjunctului șefului misiunii noastre diplomatice de la București, care, la fel ca și Tudor Balițchi, este în același grad de rudenie cu Vladimir Filat”, a mai concretizat sursa citată.

Anterior, aceeași sursă a specificat că printre cauzele principale a întrevederii fulger de joi dintre Premierul moldovean Vladimir Filat şi Preşedintele României, Traian Băsescu, este preocuparea autorităţilor române în legătură cu creşterea considerabilă a cazurilor de contrabandă cu ţigări la hotarul moldo-român.

Jurnaliştii, care au fost prezenţi joi la întâlnirea dintre Băsescu şi Filat au menţionat faptul că atât Preşedintele român, cât şi Premierul moldovean s-au eschivat să răspundă la întrebările jurnaliştilor care s-au interesat dacă în cadrul discuţiilor a fost atinsă tema contrabandei de ţigări şi despre reţinerea, de către autoritățile române, a șoferului Ambasadorului Moldovei la București și a unui consilier al Ministerului de externe al Moldovei, care au încercat să introducă în România cel puţin 15 mii pachete de ţigări.

Potrivit paginii electronice a Ambasadei Moldovei la București, cumătra Premierului Filat, Mariana Braduțan, este Adjunctul Șefului Misiunii. Până în prezent, ministerul moldovean de externe, condus de unul din liderii partidului lui Filat, Iurie Leancă, încă nu s-a pronunțat în privința implicării diplomaților moldoveni în afaceri cu țigări de contrabandă sub acoperirea imunității diplomatice.

Anterior s-a comunicat deja despre faptul că în perioada aflării lui Vladimir Filat la conducerea Guvernului s-a atestat o creştere considerabilă a cazurilor de contrabandă cu ţigări, în special, în direcția România, iar pe data de 5 martie curent vameşii moldoveni au permis fără impedimente să treacă cea mai mare partidă de ţigări de contrabandă din istorie, în valoare de peste 1 mln USD. De asemenea, este cunoscut faptul că creşterea nivelului contrabandei de ţigări s-a înregistrat anume după ce în funcţia de director al Serviciului Vamal a fost numit Tudor Baliţchi, care este ruda Premierului Filat.

Tudor Baliţchi a fost desemnat în funcţie de către premierul Vladimir Filat, care, potrivit presei române, la sfârşitul anilor `90 a fost implicat în importul de ţigări din Moldova, intrând în atenţia Fiscului şi a procurorilor români pentru că piaţa românească fusese invadată cu tutun de contrabandă.

Potrivit unor date oficiale, publicate de ”Monitorul Oficial al României”, Balițchi mai exercită şi funcţia de administrator al companiei române “KAPITAL INVEST COMPANY” S.A., în care acţionarii majoritari sunt soţii Filat Vladimir şi Filat Nadejda (Sanda).

Va urma...

Votaţi articolul
Vă invităm să apreciaţi acest articol. Votând, Dvs stabiliţi rating-ul articolului:
Actualitate
(0,00)
Factologie
(0,00)
Surse
(0,00)
Rating
(0,00)
Rating-ul este media tuturor aprecierilor
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Google Yahoo Twitter Netvibes LinkedIn Live Journal Scoop Sphinn Furl Technocrati Live FrigG
Cod video
La aceeaşi temă
TOP 2010: MILIONARUL ANULUI - Premierul Filat înregistrează venituri spectaculoase după doar un an de guvernare
TOP 2010: CONTRABANDA ANULUI – Guvernarea Filat a dat verde celui mai mare lot de contrabanda cu ţigări (Video)
Un contrabandist care aduce în România un camion de ţigări are un profit de jumătate de milion de euro
Două grupări din coaliţia de guvernământ luptă pentru piaţa de contrabandă din Moldova
Serafim Urechean: Problema tutunului din Moldova a ajuns la nivelul problemei drogurilor în Columbia
Acțiunile contrabandiștilor cu țigări infirmă declarațiile triumfaliste ale premierului Filat (VIDEO)
ŞOCANT: Guvernul Filat lasă sub tăcere argumentele Ucrainei în cazul “avionului de contrabandă“
Filat mai rămâne în atenția procurorilor din România
ȘOCANT: Țigările din Moldova sunt trecute peste Prut cu sacii sub ochii grănicerilor moldoveni
Vladimir Voronin: Contrabandiştii de la guvernare fac de ruşine întreaga ţară
Ministrul de externe confirmă îngrijorarea Uniunii Europene față de creșterea nivelului de contrabandă cu țigări din Moldova (Audio)
Ministerul de Externe confirmă abia peste patru zile că doi diplomaţi moldoveni au fost reţinuţi la Albiţa pentru contrabandă de ţigări (Audio)
Pavlicenco: Creşterea volumului de contrabandă cu ţigări pune într-o situaţie jenantă partidul lui Filat (Audio)
ANUNȚ: Rudele lui Filat, având imunitate diplomatică, protejează contrabanda cu țigări în România ?
INVESTIGAŢIE JURNALISTICĂ: Au apărut unele detalii ale întâlnirii fulger Filat – Băsescu
Procuratura Generală anunţă noi dezvăluiri în cel mai răsunător caz de contrabandă cu ţigări
ŞOCANT: Şeful vămii moldoveneşti confirmă că administrează afacerile familiei Filat
Procuratura Generală s-a autosesizat în cazul capturii de ţigări de contrabandă reţinute la Albiţa
Autorităţi române de frontieră: Preţul de piaţă al capturii de ţigări de contrabandă din Moldova reţinute la Albiţa depăşeşte 1 mln USD (video)
VIDEO: Guvernarea Filat a dat verde celui mai mare lot de contrabanda cu ţigări
 
Загрузка...
Investigaţii / recente
Facebook
Investigaţii / Arhivă
<ianuarie 2020>
LMaMiJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
SEO monitor
Яндекс цитирования
Rambler's Top100
Stiri
Free Page Rank Tool