НОВОСТИ И МНЕНИЯ
В РЕАЛЬНОМ ВРЕМЕНИ

Parlamentul susține tentativa de lovitură constituțională aplicată de CC

Опубликовано : 06 декабрь 2013 г. 08:40 | Просмотров: 88 | Категория: Новости / Власть
Majoritatea parlamentară a refuzat vineri, 6 decembrie, să susțină crearea unui grup de lucru pentru adoptarea unei declarații a Parlamentului privind ”tentativa de lovitură constituțională aplicată prin hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie și de subminare a statalității Republicii Moldova”.

”Am semnat și am înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre nr. 506, pentru formarea unui grup de lucru care să elaboreze o declarație asupra tentativei de lovitură constituțională dată ieri prin hotărârea Curții Constituționale. Ne adresăm și colegilor din alte formațiuni să examineze cu seriozitate și să o includem pe ordinea de zi cu nr. 1”, a solicitat deputatul PCRM, Grigore Petrenco.

Deputații din majoritatea parlamentară au refuzat să susțină propunerea deputaților comuniști.

În semn de protest, fracțiunea PCRM a părăsit sala de ședințe. ”Suntem indignați că majoritatea parlamentară n-a vrut să apere nici de această dată statalitatea Republicii Moldova și, în semn de protest, părăsim această ședință rușinoasă a Parlamentului”, a declarat deputatul PCRM, Eduard Mușuc.

Fracțiunea PCRM a propus vineri, 6 decembrie, în plenul Parlamentului formarea unui grup de lucru al Legislativului pentru elaborarea unei declarații de condamnare a hotărârii Curții Constituționale din 5 decembrie.

Curtea Constituțională a decis pe 5 decembrie că Declarația de Independență a Republicii Moldova este parte componentă a Constituției și prevederile ei sunt supreme celor constituționale.  ”Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. În cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, se spune în decizia Curții Constituționale.

Declarația de Independență, care a fost adoptată pe 27 august 1991, prevede că limba de stat este limba română. De asemenea, documentul costată ”actele de dezmembrare a teritoriului naţional de la 1775 si 1812 ca fiind în contradicţie cu dreptul istoric şi de neam şi cu statutul juridic al Ţării Moldovei, acte infirmate de întreaga evoluţie a istoriei şi de voinţa liber exprimată a populaţiei Basarabiei şi Bucovinei”. Prin aceeași Declarație, se cere ”lichidarea consecinţelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat şi de Conferinţa internaţională „Pactul Molotov-Ribbentrop şi consecinţele sale pentru Basarabia" prin Declaraţia de la Chişinău, adoptată la 28 iunie 1991” și subliniază că ”fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940” a fost fondată RSS Moldovenești și instituirea hotarului între Moldova și Ucraina.

Săptămâna trecută, Președintele României, Traian Băsescu, a declarat la București că următorul plan al României este ”întregirea țării”, prin unirea Moldovei la statul român. Declarația a fost repetată la București și în prezența așa numitului Președinte al Moldovei, Nicolae Timofti, care nu a avut nicio reacție la cele spuse de șeful statului român. Mai mult, în decizia Curții Constituționale se regăsește și poziția Președintelui Timofti. ”În viziunea Preşedintelui Republicii Moldova, naţiunea română este organizată în două state româneşti: România şi Republica Moldova. În cazul Republicii Moldova, sunt culese roadele unei ideologii perfide, diseminate pe parcursul a zeci de ani, care se bazează pe conceptul „existenţei a două naţiuni, a două limbi, a două istorii diferite”, se  spune în hotărârea Curții Constituționale.




Сообщить о ошибке | Версия для печати




Похожие новости
ВЛАСТЬ
АРХИВ ТРАНСЛЯЦИЙ
все трансляции
САМЫЕ ПОСЕЩАЕМЫЕ
ВЛАСТЬ
Глава Антикоррупционного центра возмущен «спекуляциями», в которых фигурирует имя депутата Архире
17.04.2022  Комиссар ОБСЕ требует от молдавских властей не пренебрегать проблемами общественного телерадиовещания
17.04.2022  Выгодополучатель от рейдерских атак, Владимир Плахотнюк, обещает сделать страну «более красивой и сильной»
17.04.2022  Тимофти, приговаривавший людей «за антисоветскую агитацию», утверждает, что судил только по поступкам
ЛЮДИ
БИЗНЕС
КРИМИНАЛ